ABC om digitale betalinger

ApplePay: Apples kort-baserede betalingstjeneste er baseret på NFC-teknologien i butikkernes betalingsterminaler og muliggør e-handel gennem browseren Safari fra Apple-tilsluttede e-detailhandlere.

Biometri: Et begreb for mange forskellige teknologier til identificering via aflæsning af eksempelvis fingeraftryk eller stemme- øje- og ansigtsgenkendelse. Anvendes til at godkende et køb eller et log ind i stedet for PIN-kode eller kodeord.

Kontaktløs betaling: Baseret på teknologier (primært NFC og Samsung Pay og endda MST, se forklaring nedenfor), som gør, at du ikke behøver at trække magnetstriben på kortet gennem eller indsætte det i chiplæseren. I stedet skal du blot holde kortet – eller din mobiltelefon (se den digitale tegnebog nedenfor) – mod betalingsterminalen for at overføre alle data – og penge – trådløst.

Digital tegnebog: En tjeneste, som holder styr på dine kredit- og betalingskort, kundekort, leveringsadresse etc. Du vælger selv, hvilke kort der er tilknyttet, og hvilket kort der skal ’ligge øverst’, dvs. det som du foretrækker at betale med.

NFC: Near Field Communication er en standard for trådløs overførsel. En mobiltelefon eller et betalingskort med NFC kan sende og modtage information, når du betaler i butik.

MST: Magnetic Secure Transmission er en teknologi, der muliggør kontaktløse betalinger fra Samsung Pay til betalingsterminaler, der ikke har NFC.

MasterPass: Varemærket fra Mastercard for at sikre enkle digitale kortbetalinger ved hjælp af digitale tegnebøger. Lanceret via forskellige banker i Sverige og Finland. Vil i løbet af 2017 også blive lanceret i Norge og Danmark.

PayPal: Med PayPal har du en digital tegnebog, hvor du kan indtaste dine kortoplysninger. Derefter kan du betale, overføre penge og modtage betalinger online uden at skulle indtaste dine betalingsoplysninger.

QR-kode: QR står for Quick Response og er en todimensionel stregkode.

Samsung Pay: Samsungs betalingstjeneste for digitale betalinger, der er baseret på både NCF- og MST-teknologi, og som allerede fungerer i Sverige for alle med en Samsung mobiltelefon af nyere model og et gyldig kort.

Tokenisering: En teknik, som tillader betalinger uden at afsløre dine kort- eller kontooplysninger. I stedet for at anvende kortnummeret, får du en anden unik nøgle, et digitalt kortnummer, som kan anvendes i den enhed, den placeres i. Eksempelvis i den specifikke mobiltelefon. Det er ikke kun sikkert, men også praktisk, hvis det fysiske plastikkort skal komme på afveje. Du kan endda fortsætte med at betale med mobiltelefonen.